Ortopediska fotbäddar

Varför ska man skaffa fotbäddar?

Det är aldrig fel att låta sig få tillverkat ett par formgjutna fotbäddar i förebyggande syfte. Det vanligaste är att man väntar tills något problem med sina fötter har uppstått. Man skall dock beakta att många knä-, höft- och ryggproblem ofta är relaterat till hur man går och står på fötterna och kan lindras med individuellt anpassade fotbäddar.

Varje fot är unik och består av 26 ben, 38 muskler och 56 leder som hela tiden ska samverka under rörelse. Fötterna kan belastas med hela sju gånger sin egen kroppsvikt vid vissa aktiviteter. Fotlederna och fotvalven är människans stötdämpare och om dessa inte fungerar kan överbelastningsskador uppstå. Har man exempelvis för höga eller låga fotvalv förändras fördelning av kroppsvikten på fötterna vilket ökar risken att utveckla en hälsporre. Fotledens position kan också påverka ledvinklar i uppåt i kroppen. Har men exempelvis artros i knät på insidan kan man enkelt förflytta belastningen till utsidan genom att förändra fotens ledvinkel och därmed lindra symtomen.

Fötterna har ofta en central roll i yrkeslivet. Inom vården, industrin och många andra serviceyrken belastas fötterna mycket dagligen. Symtomfria fötter är även viktigt på fritiden och problem kan medföra sänkt livskvalité. Det är oftast inte förrän man får symtom som man tänker på hur viktiga fötterna är. Under livets gång går vi flera miljoner steg där 26 små ben i varje fot hela tiden ska bära oss framåt på hårda golv och vägar.

Hur går ett mottagningsbesök till?

Först genomförs en grundlig utredning av patientens problem och behov. Därefter undersöks foten med händerna och patientens fötter inspekteras både statiskt och dynamiskt. Därefter görs en avgjutning av fötterna med en laserscanner. Man får sedan en återbesökstid efter ca två veckor då patienten tar med sig sina skor som fotbädden ska anpassas utifrån. När fotbädden är på plats får patienten testa stå och gå med sina inlägg samtidigt som undersökaren kontrollerar ledvinklar.

Till vilka skor passar fotbäddarna?

Skoinläggen varierar i material och funktion beroende på patientens problem och användningsområde. Fotbäddarna kan användas i de flesta skor så som träningsskor, sandaler eller nätta finskor. Inläggen kan även anpassas i pjäxor eller skridskor. Fotbäddarna kan flyttas mellan olika skor, men det är inte alltid möjligt att göra ett inlägg som passar alla olika modeller.

Boka tid för undersökning